POVRTARSTVO
ĐUBRENJE KORENASTOG POVRĆA

Ovoj grupi pripada povrće koje se gaji zbog zadebljalog korena, lista ili lisnih drški.Korenasto povrće kao što je šargarepa, peršun, celer, paštrnak, rotkvica, cvekla, keleraba i drugo nije osetljivo na hlor i izbor NPK formulacije zavisi prvenstveno od vrste zemljišta i namene gajenja.
Za korenasto povrće karakteristično je da dolaze na drugo mesto u plodoredu i najbolje uspevaju posle kultura koje su bile obilno đubrene stajskim đubrivom. Đubrenje stajskim đubrivom ili nerazgrađeni biljni ostaci mogu izazvati grananje i nepravilnost zadebljalog korena i time omogućiti napad raznim štetočinama iz zemljišta.

KELERABA, ROTKVA i ROTKVICA

Nemaju velike zahteve prema zemljištu i obradi., osim rotkvice za čiji razvoj zemljište mora biti jako usitnjeno.

Đubrenje se obavlja jednom i to pre setve. Kelerabu, rotkvu i rotkvicu ne treba prihranjivati.

Pri pripremi zemljišta za setvu dodati:
400 kg/ha NPK 7-20-30 + Fe + Zn
150-200 kg/ha Uree 46% N


ŠARGAREPA, PERŠUN, PAŠTRNAK
Uspevaju na dobro obrađenim zemljištima i đubrenje se obavlja pre setve sa 800 kg/ha NPK 7-20-30 + Fe + Zn plus 200 kg/ha UREE 46% N.

CVEKLA, REN
Cvekla se seje u jesen ili proleće direktno, a kasnije se proređuje. Pre setve ili sadnje zemljište treba biti dobro pođubreno i dobro prorahljeno na 30-40 cm dubine.

Pri pripremi zemljišta za setvu dodati:
700 kg/ha NPK 7-20-30 + Fe + Zn
100 kg/ha Uree 46% N

Prihraniti pri okopavanju sa
200 kg/ha KAN-a 27% N + 4,8 MgO

Tokom vegetacije kada se razvije dovoljno listova svo korenasto povrće može se folijarno prihranjivati rastvorom Fertine P u koncentraciji 1-2%. Broj tretiranja je 2-3 puta u intervalu 14 dana. Osim Fertinom P folijarno se može primeniti i 1,5-3,5%-tni rastvor UREE 46% N, broj tretiranja je 1-2 puta.

 

SADRŽAJ