POVRTARSTVO
ĐUBRENJE GOMOLJASTOG POVRĆA

KROMPIR
Krompir ima vrlo kratku vegetaciju 80-110 dana, pa mu u tom kratkom periodu treba osigurati dovoljnu količinu hranivih elemenata. Bez obzira na tip zemljišta na kojem se gaji krompir, uvek u đubrenje treba početi sa stajskim đubrivom, koje osim što popravlja strukturu zemljišta, povoljno deluje na mikrobiološku aktivnost u zemljištu, ujedno omogućuje i brže zagrevanje zemljišta što je bitno za brži početni razvoj biljke krompira. Stajsko đubrivo treba biti zrelo, dobro fermentirano i ono se uvek zaorava u jesensko-zimskom đubrenju u količini 20-30 t/ha, veće količine nisu potrebne jer bi se mogao narušiti odnos biljnih hraniva i stimulisati veći razvoj biljne nadzemne mase odnosno cime na račun gomolja.
Uz pretpostavku đubrenja stajskim đubrivom za optimalni prinos krompira od 25-35 t/ha treba obavezno primenjivati i mineralna NPK đubriva u kojima je naglašen sadržaj fosfora , a naročito kalijuma jer krompir zahteva dosta kalijuma. Najveći deo mineralnih đubriva unosi se u zemljište pri osnovnoj dubljoj obradi zemljišta, a preostali deo se unosi plićom obradom u pripremi zemljišta za sađenje, a tada se može primeniti po celoj površini ili u brazde, i pri tome treba paziti da đubrivo ne dođe u dodir s gomoljima.
Krompiru za optimalni prinos godišnje treba osigurati:
100-140 kg/ha azota
100-150 kg/ha fosfora
160-260 kg/ha kalijuma
To ćemo mu osigurati primenom u osnovnom đubrenju 700 kg/ha NPK 7-20-30 + Fe + Zn ili NPK 5-20-30 + 26 SO3 koji se zaoravaju, a pred sađenje se zatanjira oko 350 kg/ha NPK 15-15-15 + Fe + Zn ili 400 kg/ha NPK 13-10-12.
Krompir se u pravilu zbog kratke vegetacije ne treba prihranjivati, a u sušnijim godinama ako se primeti žutilo biljaka znači vidljivi nedostaci azota ili u godinama jačeg oštećenja lisne mase bolestima, štetočinama ili zbog nekog drugog razloga može se obaviti folijarna prihrana Fertinom P za povrće u koncentraciji 1-2% ili folijarna primena rastvora UREE u koncentraciji 2-5%.
Treba utrošiti 350-400 l tog rastvora po hektaru.

 

SADRŽAJ