POVRTARSTVO
ĐUBRENJE ZELJASTOG POVRĆA

KUPUS
U đubrenju kupusa razlikujemo nekoliko etapa, zavisno od unosa određene vrste hraniva, vremenu i načinu primene. Razlikujemo osnovno đubrenje pre setve odnosno sađenja te prihranu neposredno pre sađenja ili tokom vegetacije (putem lista ili zemljišta). Osnovnim đubrenjem unosimo fosfor i kalijum na dubinu rasprostranjenosti korena. I za tu namenu koriste se NPK đubriva u kojima je istaknut sadržaj fosfora, a naročito kalijuma jer njegovim nedostatkom razviće se rahle i mekane glavice koje su neprijatnog mirisa i ukusa. Kupus ima veliki potencijal rodnosti, stvara mnogo zelene mase i za njenu izgradnju troši velike količine hraniva od kojih je najvažniji azot. Potrebne količine hraniva iznose:

Azota 120-150 kg/ha
Fosfora 80-120 kg/ha
Kalijuma 160-350 kg/ha

Znači pre sađenja treba dubljom obradom uneti u zemljište 800 kg/ha NPK 7-20-30 + Fe + Zn ili 600 kg/ha NPK 8-26-26 + Fe + Zn ili 500 kg/ha NPK 6-18-36 uz 200 kg/ha Uree + 46% N. Tokom vegetacije obavlja se 1-3 prihrane s po 100 kg/ha KAN-a + 27% N + 4,8 MgO. Kupus dobro reaguje i na đubrenje organskim đubrivima pa se preporučuje i đubrenje stajskim đubrivom od 20 40 t/ha.
Treba paziti de se ne primeni prevelika količina azota jer u pojedinom periodu rasta može uzrokovati rahle glavice, unutrašnje nekroze lišća u glavici i slabiju održivost u skladištu.
Takođe se tokom vegetacije obavlja i folijarna primena tekućih đubriva, može se primeniti 1-2%-tni rastvor Fertine P za povrće, ona se koristi nekoliko puta u vegetaciji, razmak tretiranja može biti 10-14 dana. Potrebna količina je 150-300 l/ha te rastvora.
A zbog bolje čvrstoće glavica kao i bolje održivosti u skladištu dobro je primeniti i Fertinu Ca koja sadrži kalcijum, ona se koristi kao 1%-tni rastvor nekoliko puta tokom vegetacije (znači 3-5 puta).
I na kraju naglasimo da za gajenje kupusa kao i za gajenje ostalog povrća, prisutnost i dostupnost svih potrebnih hraniva je garancija kvalitetnog finalnog proizvoda.

 

SADRŽAJ